Opentuinenwierden

Tuin 7
Generatietuin Wierden,
Akkerwal 2A, Wierden

 
 

Generatietuin, Akkerwal 2A, Wierden

Welkom in de Generatietuin.

De tuin is gemaakt door Wierdenaren en bedoeld voor Wierdenaren.
Het terrein is vrij toegankelijk. Veel mensen maken gebruik  van de zitjes. Je kunt wandelen over de paden of een bosje dahlia’s plukken, een courgette meenemen en genieten van alles wat er groeit.

In de Generatietuin staan veel vruchtdragende struiken en bomen, zoals allerlei bessenstruiken, kweeperen, honingbessen, Canadese krenten, hazelnoten en appelbessen.
Hiermee benaderen we het idee van het voedselbos. Zodra het fruit rijp is mag je plukken.
Doe dit met mate zodat er voor anderen ook wat overblijft.

Vaste plantenborders geven in de zomer langdurige bloei. Aan de westkant van het 4000 m2 grote terrein is een courgetteveld, een dahliatuin en een kruidentuin. De kruidentuin is in april 2023 ingeplant en zal zich in de komende jaren ontwikkelen tot een heerlijk geurende en prachtig bloeiende tuin.

Iedere dinsdagochtend onderhoudt een groep vrijwilligers de tuin. Met veel enthousiasme zetten zij zich in om het onkruid te wieden, gras te maaien, te planten etc. Zij pakken gewoon alles op wat er maar gebeuren moet. Door hun geweldige inzet kunnen wij de tuin onderhouden en steeds verder ontwikkelen. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom (06-17009414)!

Kom eens langs en kijk zelf wat de Generatietuin te bieden heeft.

 

Aangrenzend aan het terrein is een bijenstal van de Bijenvereniging Wierden/Enter e.o. Hiernaast bevindt zich de wilgencirkel, een leuke verstopplek voor kinderen. De Wierdense Aa stroomt door de tuin en een brug verbindt de oost- en westzijde. Langs de Wierdense Aa loopt een gasleiding helemaal tot aan de Klumpershoekweg. Vanaf 2020 zaait de Gasunie hier ieder jaar over de gehele lengte een bloemen- en granenmengsel in. Zomers kun je genieten van een zee aan bloemen die perfect aansluit bij de Generatietuin. Aan de noordzijde begrenst een 76 meter lange gemengde haag het terrein. Een schapenhek omzoomt de rest van de tuin. In het voorjaar kleuren 5000 verwilderingsbollen (narcissen, krokussen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en boshyacinten) de oostkant van de tuin. In de tuin zijn veel vogelsoorten te vinden, waaronder puttertjes en patrijzen.

Het gereedschap bergen we op in een schaftwagen die door Jan Aanstoot en Laura Rominu beschilderd is. Jan en Laura zijn er geslaagd de schaftwagen mooi op te laten gaan in het landschap.

De Stichting Generatietuin Wierden is opgericht in augustus 2015. Op dat moment bestond de tuin uit een groep historische appel- peren- en pruimenbomen en verder was er gras. In de zomer van 2019 werden de paden aangelegd en in het najaar plantten we de borders in. De paden, duiker en beplanting zijn bekostigd uit subsidiegelden van de provincie Overijssel en het Oranjefonds.

De kruidentuin kwam tot stand na een succesvolle Crowdfunding actie in 2022.

 

Op 30 september as. organiseert de Generatietuin in samenwerking met
de Culturele Raad Wierden een kunstmarkt.

www.generatietuinwierden.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb