Opentuinenwierden.jouwweb.nl
Home » Tuin 12

Tuin 12
Sylvia en Jos Jacobs
Het Loo 35, Wierden

 

Als niemand in het gezin dol is op voegen krabben tussen kleine, in cirkels gelegde, niet-rechthoekige klinkers, een groot deel van de tuin hier vol mee ligt, en het oorspronkelijk tuinontwerp door ons als niet-hobbytuiniers langzaam maar zeker grondig onherkenbaar is gemaakt, zit er op een gegeven moment niets anders op: een “nieuwe” tuin.

De doelstellingen waren: weinig en eenvoudig onderhoud (geen voegen krabben!), iets van water om naar te kijken (liefst stromend), een natuurlijke uitstraling, hemelwater beetje netjes geregeld en het zou wel fijn zijn als die blauwe zak water (opzetzwembad) die in de zomer een nogal bizar element vormt, een goede ingegraven plek zou krijgen. 

Al denkende en dromende ontstond het idee van een zwemvijver, later ingeruild voor het idee zwembad om toch weer terug te komen bij de zwemvijver vanwege de ongewenstheid van chloor en een hoog stroomverbruik. Na diverse  concepten en bouwwijzen bestudeerd te hebben (en ons wekelijks op Discovery Channel verlekkerd te hebben aan het programma Poolmaster, waarin diverse Amerikanen helemaal los gaan bij de realisatie van hun zwemvijverdroom) zijn we bij toeval  terecht gekomen bij een concept waar we mee uit de voeten konden (via internet op zoek naar groene folie omdat we de in veel zwemvijvers toegepaste zwarte folie niet mooi vinden). Vervolgens zijn we nog een poos bezig geweest met het ontwerp passend maken. Hierbij was de uitdaging vooral om de zwemvijver groot genoeg te krijgen zodat deze voldoende stabiel kan worden en tegelijkertijd nog wat tuin over te houden. En o ja, de trampoline moest ook nog een plek krijgen, en de jongste moest z’n A- en B-diploma halen….

Afgelopen najaar is de vijver gerealiseerd. Als we van de winter de skimmer op tijd hadden afgebouwd hadden we in de achtertuin geschaatst in plaats van op de schaatsbaan. Begin mei zijn de planten gekomen. Zelf zijn we best wel heel erg blij met het resultaat: een zwemvijver waar je een baantje van 10 slagen in kan zwemmen en lekker in kunt spelen, zitten en pootjebaden, het water gezuiverd wordt met waterplanten, het geheel loopt op een 12V pomp (opgewekt met zonnepanelen), een natuurstenen muur die het hoogteverschil opvangt met de buurpercelen en die ruimte biedt aan rotsplantjes, flagstones die ook mooie kieren bieden waar plantjes in kunnen, een terras met waterdoorlatende maar onkruidwerende voegen, het dakwater en het water dat niet via de voegen wegloopt kan bovengronds worden afgevoerd naar de straat, de groene folie is niet zichtbaar, de trampoline heeft voorlopig z’n plek gekregen en de jongste heeft inmiddels alweer bijna twee jaar z’n C-diploma!

Voor iedereen die ook wel eens droomt van zwemmen in de achtertuin en betwijfelt of dat kan in een tuin van ongeveer 150 m2, is het wellicht leuk om te kijken.

                                           Familie Jacobs heet u welkom.

In verband met kwetsbaarheid van o.a. de nog jonge planten laten we een beperkt aantal mensen tegelijk in de tuin.